Υποτέλεια ΑΑΔΕ και ανασφάλιστα

Σε χαρακτηριστικό παράδειγμα προχειρότητας και κυβερνητικής αναλγησίας εξελίσσεται η υπόθεση των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, με τα ειδοποιητήρια της ΑΑΔΕ να αποστέλλονται ηλεκτρονικά σε εκατομμύρια πολίτες μέσω της πύλης του TAXISNET. Αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί επίσης ο ουδέτερος τρόπος που ο mainstream τύπος παρουσίασε το γεγονός. Σα να επρόκειτο για το πιο φυσικό γεγονός στον κόσμο. Αλλά ας δούμε τι συνέβη ακριβώς.

Τα ειδοποιητήρια της ΑΑΔΕ στηρίζονται σε ένα νόμο που ψηφίστηκε από το 2013, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί ως τώρα. Παρό ολα αυτά τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο αναπληρωτής υπουργος Οικονομικών κος Αλεξιάδης κοινοποίησε τν υπουργική απόφαση στο ΦΕΚ, αλλά και πάλι τίποτα δεν συνέβη.    Κάποια μέρα, την 6 Ιουνίου του παρόντος έτους, κάποιος έδωσε την εντολή να τρέξει ένα ερώτημα στην βάση δεδομένων των ασφαλισμένων αυτοκινήτων και όποιος βρέθηκε να κατέχει όχημα χωρίς ασφαλιστήριο συμβόλαιο , χρεώθηκε το πρόστιμο. Πέρα από τον παραλογισμό της συγκεκριμένης πρακτικής, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της ηχηρής παρουσίας της ΑΑΔΕ, μιας ανεξάρτητης αρχής που δεν της δώσαμε ως τώρα την αρμόζουσα σημασία, αλλά που αναμένεται να γράψει ιστορία.

Η ΑΑΔΕ είναι γνήσιο τέκνο της μνημονιακής εποχής. Το πλήρες όνομά της είναι Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων. Το διοικητικό της συμβούλιο είναι πενταμελές και προβλέπεται από τον ιδρυτικό της νόμο η παράσταση στις συνεδριάσεις του και απεσταλμένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως γίνεται και στην περίπτωση μιας άλλης διαβόητης Ανεξάρτητης Αρχής, του ΤΑΙΠΕΔ, που ασκεί την αποκλειστική διαχείριση της κρατικής περιουσίας.
Η ΑΑΔΕ λοιπόν έχει αντικαταστήσει την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έχει εποπτεία και έλεγχο σε όλα τα φορολογικά έσοδα της χώρας ενώ υπόκειται μόνο σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Δεν την ελέγχει δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας.

Η ΑΑΔΕ είναι γνήσιο τέκνο της μνημονιακής εποχής

Έχουμε λοιπόν μια Ανεξάρτητη Αρχή που αποφάσισε να λειτουργήσει αυταρχικά και άδικα, παραβιάζοντας τις βασικές αρχές της ισονομίας. Αλήθεια ποιοι κατέχουν τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα αυτής της χώρας; Μήπως είναι οι πλούσιοι και ισχυροί; Όχι φυσικά. Φτωχοί άνθρωποι είναι, που ρισκάρουν τα πάντα στην μάχη της επιβίωσης. Οι πιο πολλοί έχουν αίσθηση του κινδύνου του ανασφάλιστου οχήματος και τέλος πάντων αν κάποιος είναι επικίνδυνος οδηγός, η ασφάλιση θα τον κάνει λιγότερο επικίνδυνο; Όμως η πολιτεία στέλνει επίπεδα πρόστιμα στους πάντες, αδιαφορώντας για βασικές παραμέτρους όπως η διάρκεια της παράβασης, η πρόκληση βλάβης καθώς και ο διαφορετικός βαθμός επίδρασης του προστίμου, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του πολίτη.

Αλλά μπορούμε να προσπεράσουμε το παραπάνω επιχείρημα ως παράλογο, μιας και κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου ασφαλώς. Πως μπορούμε όμως να προσπεράσουμε τις ,διάσπαρτες στον τύπο, πιέσεις των ασφαλιστικών εταιριών για τα διαφυγόντα κέρδη από τις ασφάλειες αυτοκινήτων. Το λόμπι των ασφαλιστικών εταιριών ασκεί καιρό τώρα πιέσεις γιατί αντιμετωπίζει συρρίκνωση της αγοράς ασφαλειών. Τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα πιέζουν πολύ τους προϋπολογισμούς τους, γεγονός. Αλλά από πότε η συρρίκνωση μιας αγοράς είναι αιτία κακόβουλης, φορομπηχτικής συμπεριφοράς από την μεριά της πολιτείας, που υποτίθεται ότι προστατεύει τους πολίτες της.

Αν επρόκειτο για ένας κράτος που νοιάζεται τους πολίτες του, θα μπορούσαν πράγματι να τρέξουν το ερώτημα στην βάση δεδομένων, να αποστείλουν τα email και να δώσουν ένα μήνα περιθώριο συμμόρφωσης. Αλλά εδώ έχουμε μια καθαρά εκδικητική συμπεριφορά που φτάνει τις απειλές πολύ μακριά, με ειδοποίηση της αστυνομίας και αφαίρεση διπλώματος ακόμα. Δηλαδή, για να το καταλάβουμε. Θα αφαιρέσετε το δίπλωμα από φτωχούς ανθρώπους επειδή μια συγκεκριμένη ημερομηνία βρέθηκε το όχημα τους ανασφάλιστο; Ξεχνάτε ότι για πολλούς από αυτούς ακόμα και το πρόστιμο είναι δυσβάσταχτο, πόσο μάλλον η αφαίρεση διπλώματος που μπορεί να τους πετάξει οριστικά έξω από την αγορά εργασίας.
Τι να υποθέσουμε λοιπόν; Που είναι τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υποτίθεται ότι απαιτούν ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και προσπαθούν να το επιβάλλουν εδώ στις εσχατιές της Ευρώπης. Που είναι η Ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που ευαγγελίστηκε την προστασία των αδύναμων και καρπώθηκε την εξουσία με την δύναμη της ψήφου των πολιτών. Ή μήπως δική τους συμπαιγνία είναι τελικά αυτή η βαριά φορομπηχτική συμπεριφορά;

Αγαπητοί μας αναγνώστες, όλοι είναι ίσοι ασφαλώς ενώπιον του νόμου, απλά μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Μην αφήσετε τα ισχυρά λόμπι να αφαιμάξουν άδικα τα φτωχά νοικοκυριά. Η ΑΑΔΕ μπορεί σήμερα να έπληξε τους κατακριτέους ανασφάλιστους αλλά αύριο θα τρέξει ένα άλλο ερώτημα (query) στην βάση δεδομένων και κάπου θα σας τσακώσει κι εσάς, μιας και λίγοι είναι τέλειοι στους δύσκολους καιρούς μας
Ας νοικυρέψουμε την πατρίδα μας, επιθυμητό και σεβαστό. Αλλά μην πετάμε ανθρώπινες ζωές στον Καιάδα της οικονομικής κρίσης. Είμαστε λίγοι και δεν περισσεύει κανείς.

https://goo.gl/9mwgqP

  2 comments for “Υποτέλεια ΑΑΔΕ και ανασφάλιστα

 1. EpiEpi
  19/06/2017 at 09:00

  Πράγματι έγραψα ταχύτατα το άρθρο και δεν τόνισα όπως έπρεπε μια σημαντική παράμετρο του θέματος. Έχουμε ένα διοικητικό πρόστιμο που δέχεται ότι κάποιος είναι εκ προοιμίου ένοχος, απλά επειδή δεν μπορεί να αποδείξει την αθωότητά του.

 2. EpiEpi
  21/06/2017 at 20:25

  Άρθρο έγκριτου δημοσιογράφου του Βήματος επιβεβαιώνει σε δεύτερο χρόνο την ανάλυσή μας.

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=887146

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.