Απλή αναλογική με ποινή

 

voteΠάγιο αίτημα της ελληνικής αριστεράς σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, η “απλή και άδολη αναλογική” είναι κάτι σαν το “ιερό δισκοπότηρο” της πολιτικής μας σκηνής. Πολλοί φλερτάρουν με την ιδέα της, αλλά κανείς δεν την έχει μέχρι τώρα εφαρμόσει. Το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει ψηφίσει διάταξη στο σύνταγμα για ένα μόνιμο εκλογικό σύστημα. Έτσι στις εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης εφαρμόστηκε το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, προσαρμοζόμενο κατά διαστήματα στην πολιτική τακτική των μεγάλων κομμάτων της βουλής. Στο ισχύον σήμερα μικτό σύστημα παρέχεται αυτόματα στο πρώτο σε ψήφους κόμμα bonus πενήντα εδρών για να γίνεται ευκολότερος ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Σε κάποιον ιδανικό ίσως κόσμο, η διακυβέρνηση θα έχανε σε αξία προς χάρη της αυτοδιαχείρισης των πολιτών. Απέχουμε όμως πολύ ακόμη από το να πλησιάσουμε έστω μια τέτοια μορφή κοινωνικής οργάνωσης. Στα συστήματα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, που κατάγονται από τις ιδέες της ρωμαϊκής διακυβέρνησης και είναι απότοκα της Γαλλικής Επανάστασης, χρειαζόμαστε ενεργή και αποτελεσματική διακυβέρνηση, καθώς οι πολίτες ασκούν την εξουσία τους μέσω αντιπροσώπων.

Το κυβερνών σήμερα κόμμα, αν και από παλιά υποστήριζε την απλή και άδολη, εξελέγη εκμεταλλευόμενο το bonus των πενήντα εδρών. Τώρα που δημοσκοπικά βρίσκεται στα κάτω του, έπειτα από τις τόσες υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει, θυμήθηκε την θεσμική αυτή μεταρρύθμιση.
Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις είναι καλές για τους κυβερνώντες σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Δεν στοιχίζουν λεφτά και ανακατεύουν την τράπουλα, άλλες φορές λιγότερο και άλλες περισσότερο. Αλλά δεν είναι απαραίτητο μετά το ανακάτεμα να προκύψει “καλό χαρτί”…

Τέλος πάντων, για να συντομεύσουμε, ο υπουργός Εσωτερικών κος Κουρουπλής, κατέθεσε στην βουλή πρόταση απλής αναλογικής, με διατήρηση όμως του ορίου του 3% για την είσοδο των μικρών κομμάτων. ο κος Τσίπρας ψάχνει διακόσιους ψήφους στην τρέχουσα βουλή, για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές. Αν το πετύχει, ανοίγει ο δρόμος για να τις προκηρύξει κατά το δοκούν, έχοντας έτσι στην διάθεησή του άνεση επιλογών. Στην περίπτωση που δεν τους μαζέψει, η πρόταση νόμου θα ισχύσει από την μεθεπόμενη βουλή, κάτι που πολύ θα ήθελε ο αντίπαλός του, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κος Μητσοτάκης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μάλλον βαρετά φαντάζουν και απέχουν πάντως από την δημιουργική αναγέννηση που ελπίζαμε ότι θα μπορούσε να φέρει στην ελληνική κοινωνία μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Φτώχεια κυριολεκτική και φτώχεια ιδεών.

Έχουμε όμως μια δική μας πρόταση που θα μπορούσε να φέρει πολλές αλλαγές στο πολιτικό εποικοδόμημα. Η πρότασή μας λέγεται απλή αναλογική με ποινή αντί για μπόνους. Η ποινή θα είναι αφαίρεση εδρών και θα εφαρμόζεται σε όποια βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει βιώσιμη κυβέρνηση. Μετά την διάλυση της βουλής και την επαναπροκήρυξη εκλογών, θα προσμετράται ποινή αφαίρεσης εδρών στα κόμματα που πήραν εντολή και δεν σχημάτισαν κυβέρνηση. Μια τέτοια πρόταση χρειάζεται λεπτομερή επεξεργασία, αλλά η ανάλυσή της ξεφεύγει από το όριο του σημερινού μας άρθρου. Κρατήστε για την ώρα την κεντρική της ιδέα. ” Νοικοκυρέψτε επιτέλους την πατρίδα μας. Προσφέρετε της ικανούς και δίκαιους κυβερνήτες. ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.