Αύρα

astathis_isoropiaΨαχνόμασταν εκείνη την εποχή με την Εκδίκηση της Γυφτιάς που ήταν στα πολύ πάνω της,  αλλά και με την pank σκηνή όπως τους Clash, όταν ξαφνικά το τραγούδι ακούστηκε σαν ένα διαφορετικό “θρόισμα” στο συνήθη μουρμουρητό των ερτζιανών. Κάπου εκεί στις αρχές του ’90 με το ιδιωτικό ραδιόφωνο η “Αύρα” ακουγόταν συχνά πυκνά, χωρίς πολλές αναφορές στον δημιουργό της. Δεν είχα ποτέ συνειδητοποιήσει ποιος έγραψε το τραγούδι, μέχρι την έλευση του διαδικτύου, του You Tube και των ανεξάρτητων blog. Τότε έμαθα για τον Δημήτρη Παναγόπουλο και την διπλή καριέρα του, την καλλιτεχνική και την επιστημονική. Οι πληροφορίες από τις πηγές λένε λοιπόν για έναν ανεξάρτητο ρόκερ που έκανε μόνος του την παραγωγή του LP “Ασταθής Ισορροπία” , κάπου το 1986 και μετά πήγε…φαντάρος. Αργότερα έγινε λέκτορας Βιοφυσικής, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας σήμερα, καθώς μπορείτε να το μελετήσετε στους συνδέσμους που σας παραθέτουμε. Εκεί μπορείτε να διαβάσετε και ένα θαυμάσιο άρθρο που προχωράει σε λεπτομέρειες σχετικά με την τεχνική, κιθαριστική, ερμηνεία του τραγουδιού.

Από το LP εκείνο,  άντεξε στον χρόνο  το σημερινό μας τραγούδι, που έχει πράγματι απλότητα και κομψότητα. Μιλάει μάλλον για τον πρωινό αποχαιρετισμό δύο εραστών και τα δυνατά σημεία του είναι η λιτή ερμηνεία και ο καθαρός στίχος.

Ο Δημήτρης Παναγόπουλος έκανε και άλλες δουλειές, καμιά όμως από αυτές δεν έφτασε ποτέ την δημοφιλία του σημερινού μας τραγουδιού. Οι σκόρπιες πηγές από το διαδίκτυο λένε πως ακόμα και σήμερα κάνει την καλλιτεχνική επιμέλεια σε γνωστό bar της Αθήνας. Ευρύτερα γνωστή έγινε και η αντιδικία του με τον γνωστό τραγουδιστή Δημήτρη Χατζηγιάννη, στον οποίο, σύμφωνα με τις πηγές, άσκηση μήνυση που εκδικάσθηκε και την κέρδισε. Το κατηγορητήριο έλεγε πως ο Μιχάλης Χατζηγιάννης πήρε την μελωδία από την Αύρα και την χρησιμοποίησε σε δική του δημιουργία. Δείτε παρακάτω το τραγούδι της αντιδικίας

Αλλά τίποτα από αυτά ας μην απασχολήσει πιο πολύ. Οι καλλιτέχνες είναι και αυτοί άνθρωποι και έχουν ανθρώπινες αδυναμίες. Η τέχνη είναι που τους ανυψώνει και τους δίνει κάποτε κάποτε το δικαίωμα στην αθανασία. Ας απολαύσουμε το μικρό αυτό αριστούργημα.

Οι στίχοι του τραγουδιού

Σύνδεσμοι

http://www.lifo.gr/team/prosklitirio_nekron/51339

http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/46592

http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=3539

https://goo.gl/EcXUVo

  2 comments for “Αύρα

  1. gt
    06/11/2016 at 10:37

    πολυ καλο παλιο και αγαπημενο

  2. EpiEpi
    12/11/2016 at 23:31

    Τα σχόλια καθυστερούν καμιά φορά να εμφανιστούν γιατί τα εγκρίνω πρώτα. Λόγω του spamming έρχονται διάφορα άσχετα….Θα συμφωνήσω για το τραγούδι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.