Kυπριακή κρίση-Μέρος Β

 

Έχει περάσει μία εβδομάδα από το προηγούμενο δημοσίευμά μας και η ελληνική κρίση δείχνει να κλείνει την δεύτερη φάση με την κυπριακή της εκδοχή. Θα επιμείνω σε αυτό το σημείο, η κρίση της περασμένης εβδομάδας δεν είναι παρά μια αναμενόμενη συνέπεια της ελληνικής κρίσης χρέους. Γιατί την πυροδότησε η αλόγιστη αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων που κουρεύτηκαν στην πορεία. Αλλά και γιατί μοιραίοι άνθρωποι του ελληνικού κατεστημένου πάτησαν πόδι στη μεγαλόνησο. Και η ελληνική κρίση χρέους όμως, τροφοδοτημένη από τον δαιδαλώδη και γραφειοκρατικό δημόσιο τομέα του νεοελληνικού κράτους , δεν είναι παρά η οφθαλμοφανής και πιο εξωφρενική αν θέλετε έκφανση της εξαιρετικής δυσλειτουργίας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Θα αποφύγω εντελώς να σχολιάσω στο παρόν άρθρο τις προτεσταντικού τύπου ηθικολογίες του ευρωπαϊκού βορρά, που μόνο γέλωτες μπορεί να προκαλέσουν σε κάθε σοβαρά σκεπτόμενο άνθρωπο.

Δυστυχώς τα δύο ελληνικά κράτηστην Ευρωπαϊκή Ένωση έγιναν τα αδύνατα σημεία από τα οποία επιχειρούνται μεγάλης κλίμακας αλλαγές , που θα επηρεάσουν το μέλλον όλων των ευρωπαϊκών λαών. Τι μεγάλη ιστορική ειρωνεία για τον αρχαίο αυτό λαό, για την γλώσσα που χάρισε ακόμα και το όνομά της στην Ευρώπη που γνωρίζουμε σήμερα. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί επίσης, η δεινή διπλωματική θέση της πατρίδας μας στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα. Η εύγλωττη σιωπή της λαλίστατης στο εσωτερικό ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει προηγούμενο. Ήταν σα να έχει καταπιεί τη γλώσσα της. Ούτε κιχ δεν ακούστηκε κυριολεκτικά.
[wp_ad_camp_1] Η δύσμοιρη κυπριακή δημοκρατία αναγκάστηκε να σηκώσει μόνη της το βάρος μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης και να είναι αυτή η πρώτη δημοκρατία στη ζώνη του ευρώ που δέχεται ευθέως κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων. Η τελική λύση που ανακοινώθηκε σήμερα τα ξημερώματα φαίνεται να σώζει κάπως τα προσχήματα, καθώς εξαιρεί από το κούρεμα τις εγγυημένες καταθέσεις κάτω από το όριο των εκατό χιλιάδων ευρώ, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί με την πρώτη συμφωνία. Όμως πολλά σημεία της συμφωνίας μένει να διευκρινιστούν τις επόμενες ημέρες, όπως το ύψος του κουρέματος των υπόλοιπων καταθέσεων, άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ. Πιθανόν ο διάβολος να κρύβεται στις λεπτομέρειες και αυτές δεν μας έχουν ακόμα αποκαλυφθεί. Το εντελώς σίγουρο είναι ότι τη συμφωνία θα ακολουθήσει ορυμαγδός μέτρων, καθώς η Τρόικα θα εγκατασταθεί στη Λευκωσία για τα καλά, σε αντάλλαγμα της χρηματοδότησης με 10 δις ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τους γνωστούς τριμηνιαίους ελέγχους , ελέγχους που μας είναι πολύ γνωστοί πλέον εδώ στην Ψωροκώσταινα…

Πολλοί μύθοι, γνωστοί στη νεοελληνική ιστορία. κατέρρευσαν και πάλι . Ο Μόσχοβος για άλλη μια φορά δεν ήρθε να μας σώσει, τρακόσια χρόνια το ίδιο παραμύθι, κουράστηκα πια να το διαβάζω ξανά και ξανά, έλεος. Βρε απανταχού ελληναράδες μας, ακόμα προσβλέπετε στον Μόσχοβο για να σας σώσει;

Και η παλιά τίγρης της ανατολικής Μεσογείου; Η κυπριακή δημοκρατία που κυριολεκτικά αναγεννήθηκε με σκληρό αγώνα και άφθονα κεφάλαια, μετά την καταστροφή του Αττίλα; Ε κάπου εδώ τα κεφάλαια τελειώσανε και από δω και πέρα θα αναγκαστεί να μειώσει τον εγωισμό της κάτω από τη βαριά μπότα της ανάγκης. Και τα δύο ελληνικά κράτη έχουν να σκεφτούν καλά τις επόμενες κινήσεις τους καθώς οι δυνάμεις που ασκούνται είναι πολύ μεγάλες και η Ευρωπαϊκή “αλληλεγγύη” είναι ακόμα ένα ζητούμενο, που προσφέρεται με υψηλό αντίτιμο.

Και τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς, τους καθημερινούς ανθρώπους; Ο καινούριος κόσμος που φαίνεται να ανατέλλει θα είναι λιγότερο ασφαλής από τον παλιό. Η κατανάλωση τόκων για βιοπορισμό θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση και τα χρήματα δεν θα αισθάνονται πλέον άνετα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο καπιταλισμός έβαλε και πάλι μπρος τα γρανάζια του και δεν θα διστάσει να καταναλώσει ανθρώπινες ζωές προς χάριν του συστήματος. Αλλά μην φαντάζεστε μια ευθύγραμμη κατάσταση. Στον καινούριο κόσμο μας, στη νέα Ευρωπαϊκή Ένωση που αναδημιουργείται με γερμανική καθοδήγηση, θα υπάρχουν νησίδες ευμάρειας και περιοχές φτώχιας. Θα υπάρξουν ευκαιρίες αλλά και αποκλεισμοί. Επίσης η δική μου πρόβλεψη είναι πως η έννοια του εθνικού κράτους θα υποχωρήσει, μπροστά στην υπερεθνική οντότητα που αρχίζει να δημιουργείται. Παρά το ότι τα εθνικιστικά κόμματα φαίνονται να ευνοούνται κάτω από το κύμα του ευρωσκεπτικισμού που σαρώνει την ήπειρο, αυτή η τάση δεν θα κρατήσει για πολύ. Καθώς όλοι θα χρειάζονται μια ομπρέλα για να προφυλαχθούν από την ισχυρή μπόρα της παγκοσμιοποίησης και των προκλήσεων που ανακύπτουν. Ελπίζω πραγματικά όλοι οι λαοί της Ευρώπης να πιστέψουν σε μια υπερεθνική και ταυτόχρονα βαθιά δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα αφήσει για πάντα πίσω της τις παλιές αντιπαλότητες και θα υπερασπιστεί την ειρήνη και την ευημερία στην πολύπαθη Γηραιά Ήπειρο. Θα πρέπει όμως να αγωνιστούν πολύ….

  1 comment for “Kυπριακή κρίση-Μέρος Β

  1. gpap
    26/03/2013 at 08:21

    Να προσθέσω εδώ ότι δεν ταυτίζω υποχρεωτικά την Ευρωπαϊκή Ένωση με το Ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.