Ο Σκοτεινός αιώνας

Μέρος πρώτο - Σήμερα

21 centuryΣυμπληρώθηκε σχεδόν μια εικοσαετία του 21ου αιώνα και ήρθε ίσως η στιγμή για μια πρώτη αποτίμησή του. Θα αποτολμήσουμε επίσης και κάποιες προβλέψεις για το μέλλον, προσπάθεια μάλλον παράτολμη καθώς η μελλοντολογία τείνει να βγάζει ψεύτες όσους την εξασκούν. Όχι δεν αποφασίσαμε ξαφνικά να γίνουμε προφήτες, αν και οι άνθρωποι της εποχής μας φαίνεται να αγαπούν τις προφητείες, τάση παράδοξη, θα προσθέταμε, μετά από τόσους αιώνες ορθολογισμού.
Αν συγκρίνουμε λοιπόν τον παρόντα αιώνα με τον προηγούμενο, θα διαπιστώσουμε ουσιαστικές διαφορές. Στην πρώτη εικοσαετία του 20ου αιώνα είχε ήδη ξεκινήσει ένας παγκόσμιος πόλεμος, που με το διάλειμμα του μεσοπολέμου, ξόδεψε πενήντα χρόνια, στοίχισε άπειρα χρήματα και πολλά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Ήταν επίσης η αιτία για την αποκαθήλωση των Ευρωπαϊκών αποικιακών δυνάμεων από την ηγεσία του πλανήτη. Η ανάδυση των νέων υπερδυνάμεων είχε αρχίσει…
Ο δικός μας αιώνας έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να παρεκτραπεί σε μια παγκόσμιας κλίμακας σύγκρουση. Δεν έχει όμως αποφύγει τις περιφερειακές συγκρούσεις και τον σκληρό ανταγωνισμό των συμφερόντων. Η πρώτη του εικοσαετία χαρακτηρίστηκε από την “άνθιση” της ισλαμικής τρομοκρατίας και τις ωμές επεμβάσεις της σύγχρονης υπερδύναμης, των ΗΠΑ, στην Μέση Ανατολή. Η ισλαμική τρομοκρατία και τα προβλήματα στην Μέση Ανατολή είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της εποχής μας, που είναι δύσκολο να αναλυθεί στα όρια του παρόντος άρθρου. Επιγραμματικά μόνο θα προσθέσουμε ότι τα προβλήματα της περιοχής οφείλονται κατά ένα μέρος στις επεμβάσεις των ευρωπαϊκών δυνάμεων τον 20ο αιώνα, με κύριο υπεύθυνο την Βρετανική Αυτοκρατορία . Μέρος της ευθύνης έχουν όμως και οι ισλαμικές κοινωνίες, που δυσκολεύονται να διαχωρίσουν την θρησκεία τους από το κράτος, όπως έχουν κάνει οι περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου. Ένα επιμέρους και δύσκολο να επιλυθεί πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, είναι οι συγκρούσεις των Ισραηλινών με τους Παλαιστίνιους Άραβες της περιοχής.

21 century
Στις επόμενες δεκαετίες μερικές από τις συγκρούσεις αυτές θα ενταθούν. Οι ισλαμικές χώρες αναμένεται να εκσυγχρονιστούν με καθυστέρηση, σε συνάρτηση με την οικονομική τους εξέλιξη, σε μια επίπονη και άνιση διαδικασία. Αν συνεχιστεί μάλιστα η παρατηρούμενη άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή που θα προκύψει σαν συνέπειά της, τότε δύσκολα χρόνια περιμένουν την Μέση Ανατολή, με έλλειψη νερού, ερημοποίηση καλλιεργήσιμης γης και μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών. Αν επαληθευθεί το δυσμενές σενάριο, το προσφυγικό κύμα που πιέζει σήμερα την Ευρώπη θα μοιάζει αστείο μπροστά στο επερχόμενο.
Περιφερειακές συγκρούσεις προκύπτουν και θα συνεχίσουν να αναφύονται και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η Αφρική είναι η πιθανότερη υποψήφια να βιώσει συγκρούσεις και εμφύλιους πολέμους, καθώς και εκεί οι άνθρωποι προσπαθούν να επανακαθορίσουν την θέση τους στον κόσμο μετά την αποχώρηση των αποικιοκρατών. Στην Αφρική επίσης ετοιμάζονται να “διαγωνισθούν” (sic) οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής μας, μιας και πρόκειται για την τελευταία ίσως εξαιρετικά υπανάπτυκτη ήπειρο του πλανήτη, με πληθώρα φυσικών πόρων και νεανικό πληθυσμό.

Η σημερινή νέα γενιά δεν έχει αρθρώσει ακόμα τον λόγο της, γιατί η ανάλυση των παλιότερων είναι ένα κοστούμι που απλά δεν την χωράει.

Υπάρχουν τέλος περιοχές στον πλανήτη που συχνά πυκνά βιώνουν εντάσεις, όπως είναι το Αιγαίο πέλαγος και η Κύπρος στα καθ’ υμάς, η διαιρεμένη εδώ και 70 χρόνια Κορεατική χερσόνησος καθώς και οι χώρες που βρίσκονται στις παρυφές της Ρωσικής Ομοσπονδίας . Η σοβαρότερη περιφερειακή σύγκρουση αυτήν την εποχή είναι ο Συριακός εμφύλιος πόλεμος, ενώ και στην Υεμένη επεμβαίνουν οι αραβικές χώρες, κυρίως η Σαουδική Αραβία. Αν και τα διεθνή ΜΜΕ δεν προβάλουν αρκετά τον πόλεμο αυτό, είναι γνωστό πως έχει προκαλέσει εξαθλίωση, ανθρωπιστική κρίση και πείνα.

Ακόμα όμως κι αν τις αθροίζαμε όλες μαζί, αν προσπαθούσαμε να δούμε την συνολική εικόνα, όπως ίσως θα την έβλεπε ο ιστορικός του μέλλοντος ή ένας εξωγήινος παρατηρητής του πλανήτη μας, τότε θα έπρεπε να παραδεχθούμε πως ναι, ο 21ος αιώνας φαίνεται πιο ειρηνικός και λιγότερο βίαιος από τον προηγούμενο.

Σήμερα, τέλος, στον 21ο αιώνα, οι κοινωνίες έχουν πιο καταρτισμένους πολίτες, με καλύτερη ενημέρωση, μια νέα γενιά που έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικά προβλήματα από τις παλιότερες. Η σημερινή νέα γενιά δεν έχει αρθρώσει ακόμα τον λόγο της, γιατί η ανάλυση των παλιότερων είναι ένα κοστούμι που απλά δεν την χωράει. Θα το κάνει, όμως χωρίς αμφιβολία, στο προσεχές μέλλον. Και όταν το κάνει, υποπτευόμαστε, δεν θα αρέσουν καθόλου στους παλιότερους αυτά που θα πει…

http://tiny.cc/djxl0y

Πηγαίνετε στο δεύτερο μέρος της σειράς άρθρων

  1 comment for “Ο Σκοτεινός αιώνας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.