Ο Σκοτεινός αιώνας – Μέρος Δεύτερο

Μέρος Δεύτερο - Τί βλέπει ο εξωγήινος

Earth from spaceΔείτε αν θέλετε την παραπάνω εικόνα , που τραβήχτηκε νύχτα από το διάστημα. Ίσως θα θελήσετε τότε να αλλάξετε τον τίτλο του άρθρου μας και να το ονομάσετε “Ο φωτεινός αιώνας”( sic).   Το ισχυρό αποτύπωμα του ανθρώπινου είδους πάνω στον πλανήτη θα μπορούσε να το εξετάσει ένας κοντινός, σε σχέση με την απεραντοσύνη του Γαλαξία μας, εξωγήινος παρατηρητής. Το 2000 ο χημικός της ατμόσφαιρας Πωλ Κρούζεν, βραβευμένος με Νόμπελ, πρότεινε να σταματήσει πια η κατάταξη της εποχής μας στην Ολόκαινο γεωλογική περίοδο και να κηρυχθεί η έναρξη της Ανθρωπόκαινου. Σύμφωνα με την προτεινόμενη γεωλογική χρονολόγηση, η ανθρωπόκαινος εποχή θα χαρακτηρίζεται από μετρήσιμα στο μακρινό μέλλον αποτυπώματα στην γεωλογική μορφολογία του πλανήτη. Τέτοια αποτυπώματα της εποχής μας είναι , για παράδειγμα, η παρουσία των πλαστικών απορριμμάτων, τα ραδιενεργά ισότοπα της πυρηνικής ενέργειας, ακόμα και τα κόκαλα των κοτόπουλων που αφθονούν στην εποχή του fast food.

Ας γυρίσουμε όμως στην εικόνα μας. Η ενέργεια είναι αυτή που αποτυπώνεται στην πανοραμική αυτή λήψη του πλανήτη μας, πιο συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.  Η ίδια αυτή μυστηριώδης δύναμη που αντιφέγγιζε στα πρόσωπα των ανθρώπων, όταν δάμασαν για πρώτη φορά την φωτιά, μεταμορφωμένη πια σε ηλεκτρική. Αλλά ήταν εκεί, κάτω από τον έναστρο ουρανό, κάπου μέσα σε μια σπηλιά ή σε ένα ξέφωτο του δάσους, που ο άνθρωπος πέτυχε μια μικρή νίκη ενάντια στο σκοτάδι και ξεκίνησε την πρώτη μεταρρύθμιση του φυσικού περιβάλλοντος προς όφελός του. Μπορείτε αν θέλετε να ξετυλίξετε όλο το κουβάρι της εξελικτικής μας ιστορίας, ίσαμε 1 εκατομμύριο χρόνια πριν, στους αρχέγονους προπάτορες του homo sapiens. Εκεί κάπου, θα βρείτε ότι καταλήγει η άκρη του νήματος, στην πρώτη φωτιά που συνειδητά άναψε o πρόγονός μας, στην πρώτη εμπειρική κατανόηση των νόμων της θερμοδυναμικής.

Πόσο άραγε έχουν αλλάξει οι συνθήκες σήμερα; Αναρωτιόμαστε για τις άπειρες δυνατότητες που μας έδωσε ο πολιτισμός, η βιομηχανική και τεχνολογική πρόοδος. Ανησυχούμε για τα πάντα, την κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αναλογιζόμαστε για το πόσο ευάλωτος και άρα φθαρτός είναι ο πλανήτης μας, κατά πόσο εμείς είμαστε το πιο φονικό έμβιο ον που γεννήθηκε στην Γη.
Όμως πόσο διαφορετικές είναι τελικά οι ερωτήσεις μας, από αυτές των πρώτων ανθρώπων; Πόσο μεγάλες θα πρέπει να ήταν οι διαφωνίες όταν άρχισε η χρήση της φωτιάς; Πως αναδείχθηκαν άραγε οι ηγέτες του μακρινού παρελθόντος; Οι σαμάνοι και οι μάγοι, οι κυνηγοί πολεμιστές, οι πρώτοι γαιοκτήμονες;Τόσα ερωτήματα, πολλές οι απαντήσεις και η αλήθεια είναι πως στην εποχή μας η εξελικτική ιστορία σβήνεται και ξαναγράφεται με ταχύτητα, υπό το πρίσμα νέων τεχνολογιών και εργαλείων έρευνας. Αλλά αν κάνουμε μια στάση και στοχαστούμε φιλοσοφικά, τότε θα καταλάβουμε ότι τα μεγάλα ερωτήματα παραμένουν αιώνια και δύσκολα μπορεί να απαντηθούν.

Αλλά αν κάνουμε μια στάση και στοχαστούμε φιλοσοφικά, τότε θα καταλάβουμε ότι τα μεγάλα ερωτήματα παραμένουν αιώνια και δύσκολα μπορεί να απαντηθούν.

Ποιος είναι ο λόγος λοιπόν; Είναι άραγε η ανθρώπινη φαντασία πεπερασμένη; Μάλλον όχι, τουλάχιστον όχι προς το παρόν. Απλά, η ανθρώπινη ζωή σα μονάδα χρόνου, είναι πολύ μικρή. Αυτό που δίνει το έξτρα μπόνους στην ανθρώπινη ευφυΐα είναι το δίκτυο, η οργάνωση των κοινωνιών δηλαδή, η συσσώρευση και χρήση της πληροφορίας. Από το δίκτυο θα ξεπηδήσουν οι νέες ερωτήσεις και θα αρχίσουμε να μαντεύουμε τις απαντήσεις στις παλιές. Γι’ αυτό μας αρέσουν πάρα πολύ οι φωτογραφίες του πλανήτη από το διάστημα. Είναι μια παραστατική απεικόνιση του 21ου αιώνα. Μας δείχνουν ότι ο πλανήτης, που κάποιοι θέλουν να τον παρουσιάζουν σα μια ζωντανή οντότητα με κάποιο είδος βούλησης ίσως, ο πλανήτης μας λοιπόν έχει ήδη αποκτήσει το δίκτυό του. Το δίκτυο που έφτιαξαν τα ανθρώπινα όντα. Όταν κάνουμε το ζουμ, με τη νοητή εξωγήινη κάμερα, θα αποκαλυφθούν οι πιθανές αδυναμίες του, το πόσο εύθραυστο είναι ακόμα, οι κίνδυνοι που εγκυμονεί, οι προκλήσεις που δημιουργεί. Παρ όλα αυτά ο εξωγήινος παρατηρητής θα το σημειώσει στο φανταστικό ημερολόγιό του. “Πλανήτης Γη. Πρώτη παρουσία ενεργειακών και πληροφοριακών δικτύων ανεξάρτητων της βιολογίας. Εξελικτική έκρηξη της νοημοσύνης” Intelligence…

Πηγαίνετε στο πρώτο μέρος της σειράς άρθρων

 

Συνεχίζεται….

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.