Γράμμα σε ένα ποιητή

Εργαζόμενος σαν ασυρματιστής στο εμπορικό ναυτικόΟι φήμες στο you tube λένε πως ο Νίκος Καββαδίας έγραψε τους στίχους πάνω στο μαρμάρινο τραπέζι ενός καφενείου στον Πειραιά και έπειτα παρακάλεσε τον σερβιτόρο να μην το σβήσει, καθαρίζοντας το τραπέζι, μέχρι να βρει χαρτί για να το μεταγράψει. Το συγκεκριμένο ποίημα συμπεριλήφθηκε στην συλλογή Μαραμπού που εκδόθηκε το 1933, μέσα στην πνευματική ανάταση της σχολής του Μεσοπολέμου.

Διάφορες ιστορίες κυκλοφορούν πράγματι στο διαδίκτυο για τον μεγάλο μας ποιητή. Λέγεται πως έγραψε το παρόν ποίημα για το νεαρό ποιητή Καίσαρα Εμμανουήλ, το 1932. Επίσης ο στίχος “Και μια βραδιά στην Μπούρμα ή στην Μπατάβια στα μάτια μιας Ινδής που θα χορέψει γυμνή στα 17 στιλέτα ανάμεσα θα δείτε την Γκρέτα να επιστρέψει“, λέγεται πως γράφτηκε για την Γκρέτα Γκάρμπο.
Το τραγούδι περιλαμβάνεται στον δίσκο του Δημήτρη Ζερβουδάκη “Ακροβάτης”, που κυκλοφόρησε το 1989 από την MINOS – EMI.

Όμως ο μεγάλος ποιητής δεν είναι πια στη ζωή για να το ακούσει. Είχε πεθάνει το 1975, στην Αθήνα, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Νίκος Καββαδίας δεν πρόλαβε να ακούσει κανένα από τα τραγούδια του μελοποιημένα.

 

ΥΓ. Αποφάσισα να προσθέσω ακόμα ένα βίντεο όπου ο ίδιος ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ανάμεσα σε διάφορα ενδιαφέροντα, εξηγεί γιατί άλλαξε σε πρώτο πρόσωπο τους στίχους του τραγουδιού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.