Γενικό κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο

Πρώτη φορά αποφασίζεται σε χώρα μέλος της ευρωζώνης γενικό κούρεμα των καταθέσεων! Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Νίκου Χρυσολωρά στην online έκδοση της Καθημερινής, το κούρεμα 6.75 % θα ονομάζεται εισφορά…αλληλεγγύης και θα επιβληθεί σε όλους τους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών. Όσοι έχουν καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ θα κουρευτούν κατά 6.75% ενώ για τους άνω των 100.000 η εισφορά θα ανεβαίνει στο 9,9 %. Ναι καλά καταλάβατε το κούρεμα αφορά το κεφάλαιο  και όχι τους τόκους των καταθέσεων. Το γενικό αυτό κούρεμα έρχεται σε αντάλλαγμα της χρηματοδότησης που διαπραγματεύεται η Κυπριακή κυβέρνηση με την Τρόικα. Το ποσό της χρηματοδότησης είναι 10 δισεκατομμύρια ευρώ και από την κυπριακή κυβέρνηση λείπουν άλλα 7 δισεκατομμύρια ευρώ για να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα του κυπριακού κράτους. Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, φόρος στους τόκους των καταθέσεων αλλά και αύξηση του εταιρικού φόρου, που στη Κύπρο είναι 10% μόνο και θεωρείται από τους ακρογωνιαίους λίθους του πάλαι ποτέ Κυπριακού οικονομικού θαύματος, είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία. Να σημειώσουμε εδώ ότι σύμφωνα με πηγές από το capital.gr η Τρόικα ζητούσε γενικό κούρεμα των καταθέσεων κατά 40%.  🙁
[showads468x15] Το παρόν σχέδιο μάλλον δεν θα επηρεάσει τις καταθέσεις των ελλήνων πολιτών στα υποκαταστήματα στην Ελλάδα των κυπριακών τραπεζών, καθώς αυτές περιλαμβάνονται στο ελληνικό μνημόνιο σύμφωνα με τα όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε.  Δεν θα έβαζα το χέρι μου στην φωτιά όμως.  Καθώς είναι γνωστό ότι ανάμεσα στην ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση εξελίσσεται ένα χαμηλού προφίλ μπρα ντε φερ τις τελευταίες μέρες για αυτό ακριβώς το θέμα.

Το σίγουρο είναι ότι αυτή η απόφαση ελήφθη Παρασκευή βράδυ γιατί πρόκειται να προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην αγορά συναλλάγματος  και στις τιμές των τραπεζικών μετοχών σε όλη την Ευρώπη. Κλυδωνισμούς πιθανόν δυσανάλογους με το μικρό μέγεθος της Κυπριακής δημοκρατίας….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.