Πρωτοχρονιάτικο editorial 2016-Μέρος 1ο

 

kazamiasΟ Μέγας Καζαμίας Ερμού Σαλίβερου ήταν ένα τυπωμένο σε φτηνό χαρτί λαϊκό ανάγνωσμα, πολύ δημοφιλές τα περασμένα 150 περίπου χρόνια. Το πασίγνωστο έμβλημά του ήταν ό μάγος με τα μακριά ρούχα και η ιδέα του εντύπου καταγόταν από τα ευρωπαϊκά Αλμανάκ. Για να σας εξομολογηθούμε λοιπόν την “αμαρτία” μας, σκεφθήκαμε φέτος να δημοσιεύσουμε, εν είδη πρόζας, ένα Καζαμία με προβλέψεις δυστυχίας και καταστροφής, αλλά προς το παρόν απορρίψαμε την ιδέα. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς Καζαμίες, που κρατούσαν μια ισορροπία ανάμεσα στην ελπίδα και τον φόβο για το μέλλον, οι σημερινοί “μελλοντολόγοι” του διαδικτύου, μας έχουν γεμίσει τρόμο και αγωνία για τον Μεσαίωνα που έρχεται, για την δυστυχία που θα απλωθεί στην ανθρωπότητα, κ.α Μέχρι και οι προφητείες του Γέροντα Παΐσιου έχουν επιστρατευθεί, facebook και γέροντες του Αγίου Όρους, αναρωτιόμαστε ποια είναι τελικά η εποχή μας. Είπαμε λοιπόν να μην ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο, αλλά να προσπαθήσουμε άλλη μια φορά να κρατηθούμε από τον παραδοσιακό ορθολογισμό.

Η αλήθεια είναι πως πίσω από την οικονομική καχεξία κρύβεται απλά η κυκλική δομή της ανθρώπινης οικονομικής συμπεριφοράς και της μοντέρνας έκφανσής της, του χρηματοοικονομικού καπιταλισμού. Εδώ να διευκρινίσουμε ότι η Ελληνική κρίση είναι απότοκο φυσικά της δομής του συστήματος, έχει όμως διαφορετική διάρθρωση από την αντίστοιχη κρίση που εξαπλώθηκε στον Δυτικό κόσμο. Ή δική μας κρίση δεν έχει και τόσο σαφή ταξικά χαρακτηριστικά, είναι κυρίως μια γενικευμένη κρίση του τρόπου που τοποθετούμε τον εαυτό μας στον σύγχρονο κόσμο. (Θα το εξηγήσουμε καλύτερα σε επόμενο άρθρο)

Να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι η σημερινή κρίση ξεκίνησε σαν κρίση των πλουσίων, αφού τα δικά τους σοφιστικέ χρηματοοικονομικά προϊόντα ήταν τα πρώτα που επλήγησαν. Αυτά ήταν θεωρητικά “καλάθια” που περιείχαν αποδόσεις από στεγαστικά και άλλων ειδών δάνεια, από αυτά που αφειδώς μοίραζαν οι τραπεζίτες στην μεσαία τάξη των ΗΠΑ κυρίως, για να ενσαρκώσει φαντασιώσεις συμμετοχής στην καταναλωτική αφθονία. Λόγω της υψηλής διασύνδεσης της εποχής μας με τα λογής λογής δίκτυα, η κρίση αυτή εξαπλώθηκε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Εκεί όμως η παραδοσιακή Ευρωπαϊκή δυσκινησία, να μην την χαρακτηρίσουμε και δυσανεξία εντελώς, δεν βρήκε τρόπο να χειριστεί γρήγορα αυτές τις καταστάσεις. Η ακόμα χειρότερα κάποιοι πολιτικοί της Γηραιάς μας Ηπείρου την είδαν σαν ευκαιρία να κλείσουν λογαριασμούς με τους διάφορους “ανυπότακτους Γαλάτες” του μεγάλου χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάπως έτσι μέσα από την πολύπλοκη αυτή καραμπόλα, αποκαλύφθηκε στις αγορές το γνωστό πρόβλημα της Ελληνικής παραγωγικής μηχανής, της δυσκολίας της δηλαδή να δημιουργεί θέσεις εργασίας. Μέχρι τότε, κατά την εποχή του ευρώ, ζήσαμε ένα σύστημα φτηνού δανεισμού του Ελληνικού κράτους που του επέτρεπε να δημιουργεί “κρατικές” θέσεις εργασίας. Κάπως έτσι γεμίσαμε την χώρα με μη παραγωγικές δουλειές, αμοιβόμενες συνήθως από το δημόσιο ταμείο. Το κόστος του δανεισμού για να πληρώνονται αυτές οι θέσεις εργασίας ήταν τόσο φτηνό, που καλυπτόταν από την αναμενόμενη ανάπτυξη της οικονομίας. Ήταν δηλαδή μια πυραμίδα ανάπτυξης και συσσώρευσης χρεών, που όπως όλες οι πυραμίδες είχε ημερομηνία λήξης.

Το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό για όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, που μετατρέπονται σε χώρες κυρίως υπηρεσιών και σχεδιασμού προϊόντων, μαζί με ένα αδρά επιδοτούμενο αγροτικό τομέα, ενώ η πραγματική παραγωγική βάση του πλανήτη έχει μεταφερθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής ακόμα ακόμα. Στην πραγματικότητα η παλιά Ευρώπη που στηριζόταν στην καινοτομία και στην εισαγωγή φτηνών πόρων από τις αποικίες δεν υπάρχει πιά και αυτό σημαίνει μια σχετική ένδοια χρημάτων, όσο και αν πολλοί από τους αριστερούς φίλους μου θα διαφωνήσουν με την άποψή μου. Στο νέος έτος που έρχεται τα προβλήματα αυτά θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Εδώ τελειώνει και το πρώτο μέρος του πρωτοχρονιάτικου editorial, που θα συνεχιστεί σε ένα δεύτερο μέρος, με τον σχολιασμό των γεγονότων της χρονιάς που πέρασε.

Πατήστε για το δεύτερο μέρος

  1 comment for “Πρωτοχρονιάτικο editorial 2016-Μέρος 1ο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.