Πρωτοχρονιάτικο editorial 2016 – Μέρος 2ο

eye of the worldΣτο δεύτερο μέρος του φετινού μας πρωτοχρονιάτικου editorial θα επισημάνουμε σύντομα μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα του 2015. Θα ξεκινήσουμε από τα του οίκου μας που διεθνοποιήθηκαν το 2015 με την γνωστή πολιτική Βαρουφάκη. Το “ελληνικό πρόβλημα”, με τις τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, υπήρξε trend η αν προτιμάτε viral στην διεθνή ειδησεογραφία. Πόσο κερδισμένοι βγήκαμε από αυτή την δημοσιότητα μένει ακόμα να αποδειχθεί. αλλά σε γενικές γραμμές τα κέρδη δεν φαίνονται να είναι μεγάλα.

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο στάθηκε και το 2015 στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Έχει καταφέρει να εδραιωθεί φαινομενικά σε μια μεγάλη περιοχή της Συρίας και του Ιράκ και προσπαθεί να δημιουργήσει κρατικές δομές. Το “δελτίο τρόμου” υπέστη επίσης ριζική αναβάθμιση, καθώς από τους φρικιαστικούς αποκεφαλισμούς στις ερήμους της Μέσης Ανατολής περάσαμε σε τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά του δυτικού κόσμου. Δύο φορές οργανώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία με πολλά θύματα. Η Γαλλία ήταν μια χώρα κλειδί του 2015 καθώς προσπάθησε να αναδείξει τον ρόλο της σε πολλά μέτωπα, όπως στην Ελληνική κρίση αλλά και στο πρόβλημα της Συρίας. Η πρόσφατη σύνοδος για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι, είναι ένα ακόμα γεγονός που πιστώνεται στην Γαλλική διπλωματία για την επιτυχή της, κατά τα γραφόμενα, έκβαση.

Όμως το πιο σημαντικό κατά την γνώμη μας γεωπολιτικό γεγονός της χρονιάς συνέβη πριν από λίγες μέρες και δεν είναι άλλο από την κατάρριψη Ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από Τουρκικά πυρά. Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά μετά από καιρό, που αεροσκάφη από τις πάλαι ποτέ αντίπαλες δυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου εμπλέκονται με πραγματικά πυρά. Είχε προηγηθεί αναβάθμιση της στήριξης που παρέχει η Ρωσική Δημοκρατία στον παραδοσιακό της σύμμαχο, πρόεδρο της Συρίας, Χαφέζ αλ Άσσαντ. Το Συριακό πρόβλημα βρίσκεται πλέον στο νούμερο 1 της παγκόσμιας επικαιρότητας, μετά και την δραματική ροή προσφύγων προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα θέλαμε όμως να ξεφύγουμε λίγο από την γεωπολιτική αστάθεια και τον εκνευρισμό που προκαλεί στον σύγχρονο κόσμο. Κατά το τέλος του 2015 πραγματοποιήθηκε, όπως προείπαμε, στο Παρίσι η σύνοδος 200 χωρών του πλανήτη για την κλιματική αλλαγή. Η σύνοδος αυτή χαρακτηρίζεται ιστορική καθώς έρχεται να αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο που ψηφίστηκε το 1992 και έχει ξεπεραστεί πλέον από την πραγματικότητα. Οι ηγέτες του κόσμου δεσμεύτηκαν για ενεργή δράση όλο το υπόλοιπο του αιώνα, με έναρξη το 2020, για την σταθεροποίηση του θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τον μέσο όρο των δύο βαθμών Κελσίου που προβλέπεται από τις μελέτες ότι θα αυξηθεί. Αυτό σημαίνει δραστικές περικοπές καύσης προϊόντων του άνθρακα και ένα σύστημα παρατήρησης κι αναφοράς που θα επιβεβαιώνει την τήρηση των συμφωνηθέντων. Σημαίνει επίσης ροή χρηματοδότησης προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες για την αντικατάσταση ρυπογόνων πηγών ενέργειας. Μένει να δούμε τι από όλα αυτά θα εφαρμοσθεί τελικά.

Δεν μπορούμε επίσης να μην συμπεριλάβουμε στις “καλές” ειδήσεις, τα νέα από την εξερεύνηση του Ηλιακού συστήματος. Η NASA ανακοίνωσε κάποια ξαναζεσταμένες είναι αλήθεια ειδήσεις, σχετικά με την ύπαρξη τρεχούμενου νερού στον Άρη. Αυτή είναι μια γνωστή θεωρία που θεμελιώνεται πάνω σε πολλά δεδομένα, σχετικά όμως με το παρελθόν του πλανήτη. Όμως οι νέες ανακοινώσεις αποδεικνύουν ότι αυτό συμβαίνει ακόμα και σήμερα. (ένα άρθρο ίσως κι εδώ) .Εντυπωσιακές εικόνες έφτασαν επίσης φέτος από το διαστημόπλοιο New Horizons, που εκτοξεύτηκε το 2006 και βρίσκεται πλέον σε τροχιά γύρω από τον Πλούτωνα. Ένας παγωμένος κόσμος με βουνά και χαράδρες αποκαλύφθηκε ξαφνιάζοντας τους επιστήμονες με την πολυπλοκότητά του.

Στον τομέα της ιατρικής επιστήμης σημαντικότερο γεγονός θα μπορούσε να θεωρηθεί η τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR. Για πρώτη φορά το 2015, η ανθρωπότητα άρχισε να καταλαβαίνει ότι η μοριακή βιολογία έχει φτάσει πολύ μακριά, καθώς είναι ήδη ικανή για προχωρημένη γονιδιακή επεξεργασία.  Ένας ολόκληρος κόσμος από πιθανότητες αλλά και κινδύνους έχει ανοίξει.  Στο κοντινό μέλλον θα βρεθούμε μπροστά σε τεράστια ερωτήματα, τέτοια που ο τρέχων ηθικός εξοπλισμός μας δεν είναι καθόλου έτοιμος να τα απαντήσει.

Τελευταία αφήσαμε για φέτος την πολυαναμενόνη κυκλοφορία των Windows 10 από την Micfosoft. Αν και εμείς εδώ στο ιστολόγιο μας χρησιμοποιούμε κυρίως, και λατρεύουμε, το ελεύθερο λογισμικό, υποκλινόμαστε όμως στην προσφορά της γιγαντιαίας εταιρίας στην βιομηχανία της πληροφορικής και στην ανθρωπότητα. Τα Windows 10 για πρώτη φορά προσφέρθηκαν δωρεάν σαν πακέτο αναβάθμισης από το διαδίκτυο για όλες τις κόπιες, νόμιμες και πειρατικές, σε μια εμφανή προσπάθεια της εταιρείας να ομογενοποιήσει το λειτουργικό της σύστημα . Τα Windows 10 είναι ένα σπουδαίο λειτουργικό σύστημα, πραγματικά εύκολο και αποτελεσματικό στην χρήση του, είναι τελικά άλλο ένα σπουδαίο επίτευγμα της ανθρώπινης νόησης.

Θα κλείσουμε κάπου εδώ το πρωτοχρονιάτικο editorial. Θα το γράψουμε άλλη μια φορά. Μια λαμπρή εποχή περιμένει την ανθρωπότητα, ένας πραγματικός χρυσός 21ος αιώνας, αν παραμεριστούν τα σύννεφα του σκοταδισμού, αν όλοι εμείς αποφασίσουμε να δράσουμε με ενάργεια και ελέγξουμε τελικά πιο αποτελεσματικά τις κάθε λογής εξουσίες, που πραγματικά προσπαθούν να περιορίσουν τις ελευθερίες μας μέσα από την προκάλυψη της ασφάλειας.

Πολύ θα θέλαμε, τέλος, να ζήσουμε σε καιρούς που θα γράφουμε για την συμμετοχή της μικρής μας πατρίδας στην πρωτοπορία, στην καινοτομία και στην εφευρετικότητα που χαρακτηρίζει την κάθε άλλο παρά μεσαιωνική εποχή μας. Μιας πατρίδας που ομφαλοσκοπεί και κλείνεται στον εαυτό της όλο και περισσότερο. Μιας πατρίδας πνιγμένης στα χρέη και μπερδεμένης σε υπαρξιακές αναζητήσεις. Ας ελπίσουμε η γενιά μας να σηκώσει το βαρύ αυτό φορτίο και να την αλλάξει προς το καλύτερο.

Επιστροφή στο πρώτο μέρος του editorial

 

  1 comment for “Πρωτοχρονιάτικο editorial 2016 – Μέρος 2ο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.