Χορηγήστε τροφή στο Νίκο Ρωμανό

nikos_romanosΠιστεύω βαθιά μέσα μου ότι ο Νίκος Ρωμανός πρέπει να τραφεί παρά τη θέλησή του. Ακόμα κι αν αυτό απαγορεύεται από τις διεθνείς συνθήκες, Ακόμα κι αν θεωρηθεί βασανισμός κρατουμένου.  Νομίζω ότι το “κίνημα” κάνει ένα τεράστιο λάθος φορτώνοντας στις άγουρες πλάτες του νεαρού παιδιού τις ενοχές του για όλα αυτά που δεν έχει κάνει. Αγαπητοί σύντροφοι, αγανακτισμένοι ή αντιμνημονιακοί υποστηρίζω πολλές από τις θέσεις σας αλλά όχι αυτή.  Το κίνημα δεν θα έπρεπε να ήταν προσανατολισμένο στην ικανοποίηση του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού αλλά θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχει στοχεύσει την υπεράσπιση της ζωής του. Και θα σας το εξηγήσω πιο καλά.

Αλήθεια πόσες φορές, στην διάρκεια της ζωής σας, σιωπήσατε μπροστά σε  μια αδικία;   Στο σχολείο, στο εργασιακό περιβάλλον, στο δρόμο ίσως, πόσες φορές παρατηρήσατε μια καταφανέστατη βία, πόσες φορές την αισθανθήκατε ραφιναρισμένη να περνάει στο πετσί σας με λόγια, μισόλογα ή και πράξεις;  Πόσες φορές σιωπήσατε ενώ κάτι μέσα σας  έλεγε ότι δεν πρέπει;  Πόσες φορές σκεφτήκατε ότι ο  κόσμος δεν μπορεί να γίνει καλύτερος, γιατί την ώρα που σας έλαχε ο κλήρος της δικής σας αλήθειας, εσείς δειλιάσατε; Υπάρχει πάντα ένας λόγος να σκύψουμε το κεφάλι. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, οι αγαπημένοι μας, τα όνειρά μας ίσως. Θυμηθείτε τότε που είσασταν 20 χρονών, πόσα λάθη κάνατε;  Πόσες φορές σκεφτήκατε ότι αν γυρνούσατε το χρόνο πίσω θα διορθώνατε αρκετά από αυτά;   Η ζωή, η κοινωνία μας, ο πολιτισμός μας, σας παρείχε αυτή την “πολυτέλεια”, να ζήσετε αρκετά για να ξανασκεφτείτε τις επιλογές σας.  Κι εδώ είναι το μυστικό. Σας συγχωρέθηκε η δειλία, ίσως να σας συγχωρέθηκε πολλές φορές και το θράσος. Έτσι  κι ο  νεαρός αναρχικός έχει ίσως κάνει αρκετά λάθη, τουλάχιστον από τη σκοπιά του νόμου. Δείχνει επίσης εντελώς ανυποχώρητος και αμετανόητος, πιστεύει πως είναι ένας συνειδητοποιημένος επαναστάτης.  Σωστά και πολύ καλά κάνει, από την δική  του οπτική γωνία.    Παρ’ όλα αυτά είναι ένας πολύ νέος άνθρωπος και έχει το δικαίωμα να σταθεί μια στιγμή, ίσως δέκα χρόνια αργότερα και να συλλογιστεί ξανά τη ζωή και τις επιλογές του.  Και αν πιστεύει ότι πρέπει να συνεχίσει να πυροβολεί το σύστημα, με γειά του με χαρά του. Αν θέλει να αφαιρέσει την ίδια του τη ζωή, κανείς δεν θα μπορέσει να τον εμποδίσει επίσης.  Αλλά αν κάπου  μέσα του υπάρχει  ο άλλος Νίκος Ρωμανός;  Το παιδί που αποφάσισε να σπουδάσει και  να παντρευτεί; Πόσοι από εσάς, που διαμαρτύρεστε τώρα στο διαδίκτυο, θα τον παίρνατε στη δουλειά σας, έναν πρώην κατάδικο που έχει αποφυλακιστεί;  Ο νεαρός αναρχικός έχει δικαίωμα,  και υποχρέωση ίσως,  να ζήσει για να συλλογιστεί ψυχραιμότερα.   Γι αυτό και  όλοι εμείς, οι άνθρωποι της εργασίας και του μεροκάματου, δεν θα πρέπει να φορτώσουμε  στο δικό του θάνατο αυτά που εμείς δεν κάνουμε, δεν πρέπει να τον κάνουμε σύμβολο ενός αγώνα που δεν δώσαμε.. Θα πρέπει να τον συμβουλέψουμε πέρα από κάθε αμφιβολία να σταματήσει την απεργία πείνας και να του φωνάξουμε με δύναμη ότι τον θέλουμε ζωντανό.

Πιστεύω τέλος ότι  ο Πρωθυπουργός μας έκανε λάθος εκτίμηση στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού.  Πράγματι οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται , πράγματι η δικαστική εξουσία  είναι ανεξάρτητη, όλα αυτά είναι σωστά, ή τέλος πάντων τα θεωρούμε αποδεκτά στο δικαιακό μας σύστημα.  Αλλά τις στιγμές που φεύγουν από πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, τις στιγμές που αποσύρεται με τους στενούς του συμβούλους, εκείνες τις στιγμές θα μπορούσε να  σκεφτεί, πόσες φορές αυτός ο ίδιος, αλλά και κάθε Έλληνας πρωθυπουργός, αναγκάστηκε να παραβλέψει το γράμμα του νόμου για διάφορες υποθέσεις, στο όνομα του γενικού συμφέροντος για παράδειγμα.   Ο  Αντώνης Σαμαράς, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού πάντα,  είχε μια καταπληκτική ευκαιρία να δείξει ένα διαφορετικό,  ανθρώπινο πρόσωπο, ένα πρόσωπο που δεν θα συνδέεται μόνο με την βαριά φορολογία και την μνημονιακή πολιτική, αλλά που θα συνδέεται με εστω μία πράξη ελέους, μια πράξη υπεράσπισης της ζωής,ακόμα κι αν χρειαστεί να  παραβλέψει το νόμο.  Δυστυχώς δεν πιστεύω ότι μπορεί να κάνει αυτό το βήμα,να  δηλώσει δηλαδή  ότι υποστηρίζει την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στο νεαρό κρατούμενο. Να το υποστηρίξει  απλώς και μόνο γιατί σε οποιοδήποτε σύστημα, πέρα από κάθε σύστημα, πρώτος και υπεράνω όλων κανόνας, είναι η υπεράσπιση της ζωής.  Αυτός θα είναι πάντοτε ένας ωραίος και δίκαιος αγώνας, απέναντι στην καταφανή ασχήμια του θανάτου.

http://tiny.cc/mjlmqx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.