Μια ματιά στον ουρανό

Ο πλανήτης Άρης

Courtesy NASA/JPL-Caltech

Η υποβλητική πανσέληνος του Ιουνίου ίσως να παρακίνησε τους αποκομμένους από το φυσικό περιβάλλον αστούς να στρέψουν το βλέμμα τους προς τον καλοκαιρινό ουρανό. Βοήθησαν και τα media, ίσως και η ανάγκη μας να απομακρύνουμε, για λίγο έστω, την ψυχή μας από την βαρύτητα του καθημερινού αγώνα για την επιβίωση. Είμαστε άλλωστε κι εμείς τέκνα του ευρωπαϊκού ρομαντισμού, που πάντα αρεσκόταν να ασχολείται με τον έναστρο ουρανό και την θριαμβική πανσέληνο. Το σημερινό μας άρθρο, στην πραγματικότητα μια σειρά από άρθρα, θα προσπαθήσει να αδράξει την ευκαιρία, τώρα που το γεμάτο περιέργεια βλέμμα σας καρφώθηκε στον ουρανό, για ένα διαφορετικό ταξίδι. Ένα ταξίδι στην πλανητική μας “γειτονιά”, ένα ταξίδι στον πλανήτη Άρη.
Περιέργεια,” Curiosity”, ονομάζεται και το παράδοξο όχημα που μοιάζει με ελαφρύ jeep και περιφέρεται με μικρή ταχύτητα στον μακρινό και αφιλόξενο κόσμο. Έίναι ένα πανάκριβο όχημα, με κόστος 2.5 δισ δολλάρια, που φέρει έξι τροχούς και αρκετά “εξωτικά” επιστημονικά όργανα. Κινείται με θερμοηλεκτρικό κινητήρα ραδιοισοτόπων, πρακτικά χρησιμοποιεί πυρηνικά καύσιμα όπως το πλουτώνιο. Το βάρος φτάνει τα 900 κιλά, το μήκος του είναι σχεδόν 3 μέτρα και το ύψος του ξεπερνάει τα δύο μέτρα αν συνυπολογιστεί και ο ρομποτικός βραχίονας με τις κάμερες και τα λέιζερ που έχει ενσωματωμένα. Περισσότερα όμως για το curiosity θα αναφέρουμε παρακάτω. Πρώτα θα επισημάνουμε εδώ πόσο μακρινός είναι αυτός ο κόσμος. Χρειάζονται αρκετοί μήνες ταξίδι με ένα σύγχρονο διαστημόπλοιο για να φτάσουμε στην επιφάνεις του Άρη. Η συντομότερη απόσταση που θα μπορούσαμε να πετύχουμε, ανάλογα με την τροχιακή θέση των πλανητών, είναι γύρω στα 100.000.000 χιλιόμετρα. Ακόμα και τα ραδιοκύματα που ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός, διανύουν την απόσταση ως τη Γη σε δεκατέσσερα λεπτά. Δηλαδή πρέπει να περάσει ένα τέταρτο για να λάβει μια εντολή οποιαδήποτε ανθρώπινη κατασκευή στον πλανήτη και άλλο ένα τέταρτο για να στείλει την απάντηση στη Γη.

Υπάρχουν, επίσης, σήμερα πολύ σημαντικές εξερευνητικές αποστολές σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, με σκάφη που λειτουργούν σαν τεχνητοί δορυφόροι αλλά και χρησιμοποιούνται  σαν “σταθμοί μεταφόρτωσης” των πληροφοριών που στέλνουν τα rover. Τέσσερα rovers έχουν με επιτυχία προσεδαφιστεί στον κόκκινο πλανήτη από τη δεκαετία του 90, όλα της NASA. Το 1997 ήταν το Mars Global Surveyor που μπόρεσε να απομακρυνθεί για μερικά μέτρα μόνο από τον σταθμό του, τον Mars Pathfinder. Συνολικά κινήθηκε για περίπου 100 μέτρα. Επρόκειτο για ένα μικρό εξάτροχο όχημα 65 εκατοστά σε μάκρος και 48 εκατοστά σε πλάτος. Ζύγιζε  10.5 κιλά και χρησιμοποιούσε ηλιακούς συλλέκτες για την κίνηση του.
Τον Ιανουάριο του 2004 προσγειώθηκαν σε διαφορετικά σημεία του Ισημερινού του Άρη δύο μεγαλύτερα rover, το Opportunity και το Spirit. Και τα δύο αυτά οχήματα χρησιμοποιούν ηλιακά πάνελ και μπαταρίες λιθίου για την λειτουργία τους και το βάρος τους είναι 180 κιλά. Αυτή η αποστολή είναι ακόμα ενεργή, αν και το Spirit “κόλλησε” σε μαλακή βασαλτική άμμο και λειτουργεί πια σαν ένας σταθερός σταθμός εργασίας. Μέχρι να ακινητοποιηθεί είχε διανύσει σχεδόν 8 χιλιόμετρα στην επιφάνεια του Άρη.
Το Opportunity είναι το πιο επιτυχές μέχρι στιγμής rover στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος. Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο μας το rover έχει συμπλήρώσει πέντε αρειανά χρόνια, δηλαδή εννιά περίπου γήινα , στην επιφάνεια του Άρη και έχει διανύσει σχεδόν 37 χιλιόμετρα. Στο επόμενο άρθρο  θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε το περιβάλλον που εργάζονται τα rover και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

oportunity

Google Earth image

 

Συνεχίζεται

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.