Σαν ανοιξιάτικο καράβι

nena1Με το “Ανοιξιάτικο καράβι” της Νένας Βενετσάνου συνεχίζουμε σήμερα την δημοφιλή κατηγορία “Ενα Τραγούδι”. Η μεγάλη ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός δεν απολαμβάνει στην πατρίδα μας την αναγνώριση που της αξίζει, σε αντίθεση με τις πολλές και επιτυχημένες εμφανίσεις της στο εξωτερικό. Ειδικά όμως για το “έντεχνο” η παρουσία της υπήρξε καταλυτική, καθώς σφράγισε με τη φωνή της σημαντικούς δίσκους του Μάνου Χατζιδάκι, όπως οι “Μπαλάντες της Οδού Αθηνάς”, αλλά και συνεργάστηκε με πολλούς κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Ηλίας Ανδριόπουλος κ.α. Το σημερινό μας τραγούδι περιλαμβάνεται στον προσωπικό της δίσκο “Το κουτί της Πανδώρας” του 1984, πού ήταν η πρώτη συνεργασία της με τον παραγωγό Αλέκο Πατσιφά, της δισκογραφικής εταιρείας Lyra. Την δεκαετία του ’80 η έντεχνη σκηνή, με τον ορμή ίσως που της χάριζε η εξαιρετική προηγούμενη εικοσαετία 60-70, μπορούσε ακόμα να παράγει δίσκους αναφοράς. Ένα χρόνο πριν, το 1983, από την Λύρα πάλι, είχαν κυκλοφορήσει τα “Τραπεζάκια Έξω” του Διονύση Σαββόπουλου και ένα χρόνο μετά, το 1985, έκαναν το θριαμβευτικό τους ντεμπούτο οι Αδερφοί Κατσιμίχα, με τα “Ζεστά Ποτά”, σε παραγωγή του Μανώλη Ρασούλη, δύο τρανταχτά παραδείγματα.
Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, να αναφέρουμε εδώ ότι το “Κουτί της Πανδώρας” ήταν ένα βινύλιο με προσωπικές συνθέσεις της Νένας Βενετσάνου, μάλιστα στο σημερινό μας τραγούδι έχει γράψει και τους στίχους. Περιλαμβάνει επίσης μελοποιημένα ποιήματα από ελληνίδες ποιήτριες όπως το “Γλέντι” της Μαρίας Πολυδούρη ή το “Αμαρτωλό” της Γαλάτειας Καζαντζάκη (…εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω) καθώς και πέντε ποιήματα του Γάλλου ποιητή Paul Elyard.
Όμως το “Ανοιξιάτικο Καράβι” είναι μια απλή μπαλάντα που ξεχωρίζει στιχουργικά κατά τη γνώμη μας, καθώς προσεγγίζει την ερωτική επιθυμία με πολύ ευαισθησία και δύναμη καθαρά θηλυκή. Αίσθηση ελευθερίας και ευεξίας ξεχύνεται αριστοτεχνικά από τον σπουδαίο στίχο, που μετατρέπεται σε μια υψηλής αισθητικής ελεγεία για τον Έρωτα και την Απελευθέρωση που αυτός κομίζει στους τυχερούς που θα αφεθούν…Για κείνους ” δε μετρά ο καιρός”

Οι στίχοι του τραγουδιού

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.