Η υπόθεση Σνόουντεν

snowdenΟ Edward Joseph Snowden,  ο τριαντάχρονος διαχειριστής υπολογιστικών συστημάτων με το διανοουμενίστικο “look”, είναι ο άνθρωπος  που σήκωσε για πρώτη φορά τόσο σοβαρά το πέπλο του μυστηρίου γύρω από τις δραστηριότητες της NSA. Η NSA είναι μια ομοσπονδιακή αμερικανική υπηρεσία που έχει  καθήκον  να συλλέγει και να αναλύει πληροφορίες για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και να προστατεύει τις κυβερνητικές επικοινωνίες και να δημιουργεί πρωτόκολλα ασφαλείας. Στον κόσμο της πληροφορικής η NSA είναι γνωστή για τα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχει συνεισφέρει στην κοινότητα του ανοιχτού λογισμικού με πιο γνωστό το δύστροπο SElinux, ένα set από patches για τον kernel του Linux αλλά και μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην διαχείριση των χρηστών.  Οι περισσότεροι από εμάς, τους χρήστες του ανοιχτού λογισμικού, το απενεργοποιούμε όταν το βρούμε μπροστά μας καθώς μπορεί να κάνει πολύ δύσκολη τη διαχείριση του συστήματός μας.

Οι αποκαλύψεις  του Snowden στον βρεταννικό Guardian για τα προγράμματα Prism και Tempora, καθώς και για τις εκτεταμένες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αμερικανών και ευρωπαίων πολιτών, αποτελούν τις πιο σοβαρές κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί ποτέ σε βάρος της συγκεκριμένης υπηρεσίας και ανάγκασαν τον αμερικανό πρόεδρο Barack Obama να δώσει εξηγήσεις για τις δραστηριότητες της NSA.
Πριν όμως δημοσιευθούν οι αποκαλύψεις, ο Snowden είχε ήδη φροντίσει από το Μάιο να ταξιδέψει από τη Χαβάη όπου δούλευε στο Χονγκ Κονγκ, αφού ζήτησε άδεια για τη θεραπεία της επιληψίας. Στην πρώην βρεταννική αποικία που τώρα ανήκει στην Κίνα, ο Snowden έμεινε για ένα μήνα περίπου, από τις 20 Μαΐου ως τις 23 Ιουνίου, οπότε φέρεται να ταξίδεψε ως το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, με προορισμό την κουβανική πρωτεύουσα Αβάνα. Η πληροφορία διέρευσε και εκαντοντάδες φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι έσπευσαν να προμηθευτούν εισιτήριο για την εν λόγω πτήση, πλην όμως ο Snowden δεν επιβιβάστηκε ποτέ.
Στο μεσοδιάστημα αυτό, ο Guardian αλλά και άλλες μεγάλες εφημερίδες του δυτικού κόσμου, κλιμάκωναν τη ροή των αποκαλύψεων, πρώτα ανώνυμα και έπειτα δίνοντας το όνομα της πηγής τους.  Τελικά ο Snowden πέρασε και επίσημα στην παρανομία καθώς η αμερικανική κυβέρνηση του ακύρωσε αρχικά το διαβατήριο και έπειτα τον κατηγόρησε για κλοπή διαβαθμισμένων εγγράφων, μια κατηγορία που στις ΗΠΑ εμπίπτει στις διατάξεις του περίφημου Espionage Act.

Ανακεφαλαιώνοντας, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Snowden παραμένει εγκλωβισμένος στο terminal του μοσχοβίτικου αεροδρομίου, στη ζώνη transit, μπλεγμένος σε ένα διεθνές σήριαλ δηλώσεων και αντεγκλήσεων  που θυμίζει τον ψυχρό πόλεμο.  Όλοι οι “παλιοί γνώριμοι”, που αρέσκονται να εκνευρίζουν τις ΗΠΑ είναι εκεί.  Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ δήλωσε ότι εξετάζει την χορήγηση ασύλου, ο Jullian Assange του Wikileaks δήλωσε ότι υποστήριξε και χρηματοδότησε τον “ήρωα” Snowden, η Ρωσική κυβέρνηση νίπτει τας χείρας και αρνείται να εκδώσει τον “ελεύθερο άνθρωπο” στις ΗΠΑ. Φήμες επίσης στέλνουν τon Snowden να βρίσκει καταφύγιο στο Καράκας της Βενεζουέλας.   Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Snowden βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια κατάσταση παρόμοια με την γνωστή ταινία “The Terminal”, μια ταινία του 2004 που σκηνοθέτησε ο Steven Spielberg και πρωταγωνιστούσε ο Tom Hanks και η Catherine Zeta-Jones.  Στην ταινία ο πρωταγωνιστής, προερχόμενος από την φανταστική χώρα με το,αρκούντως, ψυχροπολεμικό όνομα “Κρακοζία”, εγκλωβίζεται στο terminal του αεροδρομίου της Νέας Υόρκης, γιατί στην πατρίδα του γίνεται πραξικόπημα και η αμερικανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει πλέον το διαβατήριό του.
Που οδηγούν όλα αυτά;  Σε πόλωση φυσικά.  Ο νέος κόσμος που δημιουργείται από τα πολιτικά απομεινάρια του παλιού ψυχροπολεμικού μοντέλου είναι πολύπλοκος και για άλλη μια φορά μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται ποτέ από τις εξουσίες.  Η ελευθερία είναι μια απαίτηση των ανθρώπων, των πολιτών όλου του κόσμου.

  1 comment for “Η υπόθεση Σνόουντεν

  1. Αννα κρισταλ
    03/07/2013 at 12:18

    κρατα γερα συντροφιιι!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.