Αρχίζει η πτώση των κοινωνικών δικτύων

Η πτώση των κοινωνικών δικτύων

Η πτώση των κοινωνικών δικτύων

Κάπου 4 εκατομμύρια λέγεται πως είναι οι λογαριασμοί του facebook στην Ελλάδα και κάπου 500.000 του twitter. Από τους χρήστες του facebook μόνο το 10% φαίνεται να δημοσιεύει καθημερινά περιεχόμενο, ενώ για το Twitter τα νούμερα είναι γύρω στις 150 εώς 180 χιλιάδες. Το Twitter έχει την τιμητική του φέτος παρά την μικρότερη βάση χρηστών, καθώς είναι γενικά πιο διακριτικό και σύντομο. Το Facebook έχει πέσει θύμα της μεγάλης του επιτυχίας και έχει χάσει την αρχική του σημασία, που ήταν ένας ακόμα τρόπος επαφής της νεολαίας.

. Κατά την εμφάνισή του είχε μεγάλη απήχηση στους νέους, καθώς παρήχε μια εναλλακτική μορφή επικοινωνίας σε σχέση με τα ακριβά sms της εποχής. Αυτό που ήταν όμως μια “ψαγμένη” εναλλακτική της νεολαίας έγινε mainstream στις μέρες μας, μπήκαν οι εταιρείες , οι πολιτικές κινήσεις, ο μπαμπάς η μαμά και η γιαγιά, ο εργοδότης, ακόμα και ο παιδεραστής της γειτονιάς… Η ίδια η εταιρεία της Silicon Valley , παρά την πολύ μεγάλη της χρηματιστηριακή αξία, φαίνεται να έχει αγχωθεί σχετικά με τα έσοδά της. Έτσι έχει γεμίσει τις τελευταίες εκδόσεις της server based εφαρμογής της με διαφημίσεις και κουμπιά boost που προσφέρουν διαφημιστική καταχώρηση στους επίδοξους κυνηγούς του like.

Στην χώρα μας, σε πολύ μεγάλη άνοδο βρίσκεται το Linkendin που, παρά το διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με συνδρομητές, δεν έχει αποφύγει την δημιουργία του δικού του “τοίχου”. Κάτι like εμφανίστηκαν κι εκεί προκαλώντας αμηχανία στην βάση των χρηστών του που είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Φήμες και άρθρα στο διαδίκτυο επιμένουν όμως πως πολλοί γίγαντες της σύγχρονης αγοράς του διαδικτύου, που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους χρήστες, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους ισολογισμούς τους. Το Dropbox, η εξαιρετική cloud based υπηρεσία φημολογείται επίσης πως αντιμετωπίζει μειωμένη βάση “συνδρομητών επί πληρωμή” . Το Second Life, ο εθιστικός αυτός εικονικός κόσμος, υποφέρει επίσης από μια αξιοσημείωτη μείωση των χρηστών του αν και η ψηφιακή του οικονομία που βασίζεται στο ψηφιακό linden dollar, φαίνεται να αντέχει προς το παρόν.

Στην ελληνική αγορά ο εξαιρετικός Blogger της Google σαρώνει κυριολεκτικά την ελληνική μπλογκόσφαιρα. Στατιστικές από την Βόρεια Αμερική αναφέρουν πως το 33% των blogs φιλοξενούνται στον Blogger, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Τα ελληνόφωνα blogs δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 50000 με το ένα πέμπτο περίπου αυτών ενεργά (αριθμοί κατά προσέγγιση καθώς τα στατιστικά για τα ελληνικά blogs δεν μπορούν να βρεθούν εύκολα). Αυτός είναι ένας μεγάλος αριθμός για το μέγεθος του ελληνικού internet, κάτι που επιβεβαιώνει το παλιό στερεότυπο ότι στους έλληνες αρέσει να γράφουν.
 Η πιο δυναμική ομάδα της ελληνικής δικτυακής ζωής παραμένει κατά την γνώμη μας αυτή των bloggers. Τα κοινωνικά δίκτυα θα συνεχίσουν να υπάρχουν αλλά η χρήση τους θα εκλογικευθεί, καθώς τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πραγματική ανθρώπινη επαφή. Η ίδια η παγκοσμιοποίηση, που τα κοινωνικά δίκτυα ήταν η αιχμή του δόρατός της, θα δεχθεί πλήγματα τα επόμενα χρόνια και στην τελική σπάνια μπορείς να κάνεις ένα πραγματικό φίλο μέσα από την ψηφιακή ζωή. Αντίθετα τα blogs έχουν μια δομή και μια αίσθηση ολοκληρωμένου αποτελέσματος που θυμίζει πιο πολύ την μεθοδική προσπάθεια συγγραφής ενός βιβλίου.  Γι αυτό η πρόβλεψη είναι ότι θα αντέξουν καλύτερα στον χρόνο και για αυτούς που θα αντεπεξέλθουν στην επίπονη προσπάθεια της συγγραφής τους, η ανταμοιβή θα είναι οι  πιο  πιστοί  αναγνώστες.

http://tiny.cc/5ljgex

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.