O τσάμικος και ο Μάνος Χατζιδάκις

ΑθανασίαΟ Μάνος Χατζιδάκις δεν χρειάζεται συστάσεις. Σήμερα συμπληρώνονται 19 χρόνια από το θάνατό του, πέθανε 15 Ιουνίου του 1994 από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και πνευμονικό οίδημα. Ο ίδιος ο Μάνος δήλωνε σαν επάγγελμά του “δημιουργός τραγουδιών” και έχει περάσει στη λαική μυθολογία η ευκολία με την οποία τα έγραφε.

Το τραγούδι που θα αναφερθούμε σήμερα περιλαμβάνεται σε ένα από τους πιο θρυλικούς δίσκους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Ο δίσκος “Αθανασία” κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1976 πάνω σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και παραγωγή της Κολούμπια. Το πρώτο τραγούδι ήταν ορχηστρικό, η μπαλάντα του Ουρί. Σαν ερμηνευτής του δίσκου είχε επιλεγεί αρχικά ο Μανώλης Μητσιάς. Με επιμονή όμως του Μάνου στο δίσκο συμμετείχε τελικά και η Δήμητρα Γαλάνη. Τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου έχουν γίνει κλασσικά. Ο Γιάννης ο Φονιάς, η Αθανασία, η Παράξενη Πρωτομαγιά, Μια φορά κι έναν καιρό, τι να πρωτοαναφέρω…
Εμείς όμως θα σταθούμε σε ένα περιστατικό που συνέβει στο στούντιο και αφορά το τραγούδι “Τσάμικος”, που το ερμήνευσε ο Μανώλης Μητσιάς. Να προσθέσω εδώ ότι οι υπέροχοι στίχοι του Γκάτσου “χορεύουν” πραγματικά πάνω στο εθνικό μας αίσθημα και στον λαϊκό πολιτισμό, χωρίς ίχνος ολισθήματος

“Από την Ήπειρο στο Μοριά κι απ’ το σκοτάδι στη λευτεριά
το πανηγύρι κρατάει χρόνια στα μαρμαρένια του χάρου αλώνια.
Κριτής κι αφέντης είν’ ο Θεός και δραγουμάνος του ο λαός.”

Ίσως λόγω του τίτλου, ο Μάνος ήθελε να το προσαρμόσει στο ανάλογο τέμπο, πλην όμως δεν θυμόταν τσάμικα τραγούδια για να “πιάσει το σκοπό”. Γι αυτό το λόγο κλήθηκε ο Θανάσης Πολυκαντριώτης στο στούντιο και έπαιξε με το μπουζούκι τους μερικά τσάμικα, μέχρι ο συνθέτης να πιάσει το ρυθμό!! Ποια ήταν αυτά δεν ξέρω δυστυχώς, δεν τα αναφέρουν οι πηγές μου :). Απολαύστε παρακάτω το υπέροχο τραγούδι από το you tube. Και σε όσους δεν έχουν ακούσει το δίσκο, τους τον προτείνω ανεπιφύλακτα. Πρόκειται για ένα διαμάντι.

Οι στίχοι του τραγουδιού

  3 comments for “O τσάμικος και ο Μάνος Χατζιδάκις

 1. gpap
  16/06/2013 at 15:30

  Υπάρχει μία γνωστή πρόταση του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά, να αντικαταστήσει δηλαδή το παραπάνω τραγούδι τον εθνικό μας ύμνο. Εγώ προσωπικά διαφωνώ με την πρόταση αυτή, διαφωνώ όμως και για τα περί μετριότητας των στίχων του Νίκου Γκάτσου, όπως αναφέρει στον παρακάτω υπερσύνδεσμο αρθρογράφος.
  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=467913
  Πολλά “ιερά τέρατα” της μεταπολίτευσης θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για αφέλεια με βάση την λογική του άρθρου. Τα τραγούδια και οι στίχοι τους θα πρέπει να τοποθετούνται στην εποχή τους και στην εποχή που αναφέρονται.

 2. gpap
  16/06/2013 at 15:45

  Τα εύκολα είναι εύκολα. Χρειαζόμαστε πιο δύσκολες συζητήσεις σήμερα για να βρούμε την άκρη 🙂

  • Αννα κρισταλ
   27/06/2013 at 17:18

   πολυ καλο το αρθρακι σου!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.