Εξάμηνο σήριαλ

Για το ανθυγιεινό επίδομα στο δημόσιο

Πλησιάζει η καταβολή του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαρτίου για το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα διευθετήσει την εκκρεμότητα του επιδόματος των ΒΑΕ (Βαρέων Ανθυγιεινών Επίδομα). Να θυμίσουμε ότι η εγγραφή του κονδυλίου στον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό έχει καταληκτική ημερομηνία τον Φεβρουάριο του 2019.

Σε προηγούμενο άρθρο κάναμε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του επιδόματος. Στην παρούσα φάση οι σχέσεις της κυβέρνησης με την ΠΟΕΔΗΝ, την δευτεροβάθμια ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, είναι τεταμένες. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, χρησιμοποιεί επιθετικό λόγο απέναντι στον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Μιχάλη Γιαννακό, λόγω της αυστηρής κριτικής που του ασκεί ο τελευταίος για την κατάσταση των ελληνικών νοσοκομείων.

Γεγονός είναι ότι το 2019 μπαίνει με πολλές προκλήσεις για το προσωπικό των νοσοκομείων. Έπειτα από δέκα σκληρά χρόνια μνημονίων και περικοπών στο ΕΣΥ, πολλά προβλήματα έχουν συσσωρευτεί. Δε θα αναλύσουμε όμως τις λεπτομέρειες αυτής της αντιπαράθεσης στο παρόν άρθρο, που είναι σχεδιασμένο να αναφερθεί στους κινδύνους για τις αποδοχές των εργαζόμενων.

Για τους υγειονομικούς υπαλλήλους λοιπόν ελλοχεύει κίνδυνος σοβαρής περικοπής των αποδοχών τους. Αν περιοριστούν οι δικαιούχοι του ανθυγιεινού επιδόματος, όπως είναι η μνημονιακή δέσμευση του 2015, μπορεί να προκύψουν περικοπές ως 150 ευρώ για κάποιους από τους σημερινούς δικαιούχους. Στο τέλος του έτους τους περιμένει  η επίσης ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Στον ορίζοντα υπάρχει τέλος περίπτωση έμμεσης μείωσης αποδοχών, αν στις επόμενες εκλογές προκύψει κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, όπως φαίνεται πολύ πιθανό αυτή τη στιγμή. Είναι μια πιθανότητα που θα προκύψει αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέξει μια σαρωτική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, υιοθετώντας τον τρίτο κεφαλαιοποιητικό πυλώνα, ή αλλιώς τον ατομικό συνταξιοδοτικό κουμπαρά. Αν και ένα τέτοιο σχέδιο θα προβλέπει και μείωση των υφιστάμενων ασφαλιστικών εισφορών, δεν παύει όμως να χρειάζεται την συγκέντρωση μεγάλων κεφαλαίων για να μπορέσει να λειτουργήσει. Αυτά τα χρήματα κάποιοι θα κληθούν να τα πληρώσουν για να μην βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο μιας ισχνότατης σύνταξης στην τρίτη ηλικία τους.

Για την ώρα όμως έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕΔΗΝ να προκυρήσουν συχνά πυκνά απεργίες και στάσεις εργασίας με αιχμή τα ΒΑΕ και τα αναδρομικά από την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, που εσχάτως αμφισβητείται από τις ομοσπονδίες. Τον ασκό του αιόλου για την τελευταία αυτή διεκδίκηση άνοιξε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επιδίκασε αναδρομικά σε πανεπιστημιακούς που προσέφυγαν δικαστικά. Κακώς κατά την γνώμη μας, ο κος Τσίπρας, προχώρησε σε πολιτική απόφαση επιστροφής αναδρομικών σε πανεπιστημιακούς, ενστόλους και γιατρούς του ΕΣΥ. Η πολιτική αυτή απόφαση δημιούργησε σειρά διεκδικήσεων και …βιομηχανία νέων αγωγών από συνταξιούχους κάθε κατηγορίας αλλά και δημοσίους υπαλλήλους. Εμείς εδώ στο tales.gr κρατάμε μικρό καλάθι με τις εξελίξεις αυτές, εκτός κι αν είστε…δικηγόροι, οπότε ίσως η τύχη σάς χαμογελάει.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και ο κος Τσακαλώτος προσωπικά κρατούν αρνητική στάση για την επαναφορά των δώρων, ενώ κατά την εκδίκαση στο ΣΤΕ, οι δικηγόροι του δημοσίου χαρακτήρισαν πλαγίως τους δημόσιους υπαλλήλους σαν προνομιούχους, λέγοντας ότι οι περικοπές ήταν δίκαιες καθώς οι ιδιωτικοί υπάλληλοι υπέστησαν πολύ περισσότερες.

ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΩΝ ΒΑΕ

Κλείνοντας να προσθέσουμε  ότι στην διάρκεια της τετράωρης στάσης εργασίας της ΑΔΕΔΥ την 6η Φεβρουαρίου, ο διευθυντής του γραφείου του κου Τσακαλώτου δήλωσε για τα δώρα στο δημόσιο ότι η κυβέρνηση θα περιμένει την απόφαση του ΣΤΕ, ενώ για τα ΒΑΕ προσανατολίζεται στην εξάμηνη παράταση του σημερινού καθεστώτος, μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις με βάση το διαβόητο πόρισμα της επιτροπής που ορίστηκε να τα αξιολογήσει. Άλλη ιστορία κι αυτή η επιτροπή, θα σας την πούμε μια άλλη φορά…
Καλό κουράγιο!!

το πόρισμα της επιτροπής των ΒΑΕ 

http://tiny.cc/uf202y

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.