Zoe Barnes gonna wish

house-of-cardsΗ τηλεοπτική σειρά House of Cards είναι ένα πολιτικό δράμα που πρωτοπροβλήθηκε κατ ευθείαν στο συνδρομητικό διαδικτυακό τηλεοπτικό δίκτυο του Netflix. Ήδη από την πρώτο κύκλο έγινε πολύ δημοφιλές στην Αμερική και αργότερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόσφατα στην Ελλάδα προβλήθηκαν όλα τα επεισόδια των πρώτων κύκλων στην συνδρομητική υπηρεσία του OTE TV.

Πρόκειται για μια ακριβή παραγωγή που γυρίστηκε σε ένα τεράστιο πλατό 30000 τμ, που ήταν παλιότερα μια αποθήκη εμπορευμάτων. Η σειρά αναφέρεται στην σύγχρονη εποχή και πραγματεύεται την πορεία προς την εξουσία ενός γερουσιαστή του Δημοκρατικού κόμματος από τη Νότια Καρολίνα, του Frank Underwood. Τον πρωταγωνιστή υποδύεται ο γνωστός ηθοποιός Cevin Speicy, που έχει στο ενεργητικό του ταινίες στο Hollywood αλλά και λαμπρή πορεία στο θεατρικό σανίδι. Λέγεται πως ο ρόλος γράφτηκε ειδικά για τον Cevin Speicy και πως η παραγωγή δεν θα προχωρούσε στα γυρίσματα αν ο ηθοποιός αρνιόταν τον ρόλο.

Η Wasignton DC, o Λευκός Οίκος και το Καπιτώλιο είναι το σύνηθες σκηνικό πάνω στο οποίο κινούνται οι πρωταγωνιστές μας. Ίντριγκες, φιλοδοξίες, ψυχρός υπολογισμός, δόξα και σκοτεινή δύναμη, αλλά και αδυναμίες και θύματα της σκληρής πολιτικής διαμάχης θα δείτε να παρελαύνουν στην οθόνη σας, ενώ ο Cevin Spacey με μια πρακτική που καταφανώς έρχεται από την θεατρική παράδοση, απευθύνεται, μερικές φορές, σε πρώτο πρόσωπο στο τηλεοπτικό κοινό του.

Η άποψή μας είναι πως το παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό χρειάζεται κι άλλες παραγωγές αυτού του επιπέδου, παραγωγές που να εστιάζουν περισσότερο στην τέχνη της δραματουργίας. Ίσως είναι απαραίτητο να ξανασκεπτούμε τον καταιγισμό των εφέ που κατακλύζει τις οθόνες μας, την απόλυτη κυριαρχία της εικόνας και του ρηχού εντυπωσιασμού.
Θα μας δoθεί ξανά η ευκαιρία να σχολιάσουμε το House of Cards. Εμείς όμως σήμερα θα επικεντρωθούμε στον χαρακτήρα της Zoe Barnes. Η Zoe είναι μια νεαρή, φιλόδοξη δημοσιογράφος που καταφέρνει να φέρνει στην εφημερίδα της καλές αποκλειστικότητες. Ο λόγος είναι η επαγγελματική και προσωπική της σχέση με τον Frank Underwood, γερουσιαστή αρχικά και μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ. Η σχέση τους είναι βασισμένη πάνω σε αμοιβαία συμφέροντα. H Zoe χρειάζεται αποκλειστικότητες και ο Frank χρειάζεται κανάλια για να διοχετεύει πληροφορία στον τύπο.
Ο χαρακτήρας της Zoe είναι ίσως bitchy. Παρ όλα αυτά κάποια στιγμή, στο τέλος του πρώτου κύκλου, φαίνεται να ταλανίζεται από ηθικής φύσης ερωτήματα. Πολύ σύντομα όμως, με την πρεμιέρα του δεύτερου κύκλου, η Zoe σπρώχνεται από τον Frank Underwood στην πορεία ενός επερχόμενου τρένου και σκοτώνεται ακαριαία. Συμβαίνει έτσι μια αντάξια αρχαίας τραγωδίας θυσία στο βωμό της δραματουργίας. Πολλοί τηλεθεατές φαίνεται να διαφώνησαν με την βιαστική αυτή “εξαφάνιση” της Zoe από την σειρά. Ίσως γιατί και αυτοί, όπως κι εμείς, συμπάθησαν τελικά την Zoe Barns. Ίσως γιατί είναι μια πολύ αληθινή και όχι μόνο αληθοφανής ηρωίδα.

Ίσως γιατί πολλές φορές στην ζωή μας συναντήσαμε αντίστοιχες Zoe να προσπαθούν να αγκιστρωθούν δίπλα σε ισχυρούς και δυνατούς ανθρώπους.

Την Zoe Barns ερμηνεύει η νεαρή ταλαντούχος ηθοποιός Kate Mara. Περιμένουμε πολλά στο μέλλον από την ανερχόμενη ηθοποιό που τόσο μας άρεσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.